A A A K K K
для людей із порушенням зору
Привітненська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Локачинської громади

Рекомендації щодо декларування

Дата: 02.12.2020 14:18
Кількість переглядів: 2205

Декларування: загальні вимоги

Законом України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції»передбачено чотири типи декларацій суб’єкта декларування:

1 Закон № 1700.

1) щорічна декларація – декларація, яка подається відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону № 1700 у період з 00 годин 00 хвилин 1 січня до 00 годин 00 хвилин 1 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація;

2) декларація суб’єкта декларування, який припиняє відповідну діяльність (декларація перед звільненням) – декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700 не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону. Декларація «перед звільненням» охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими таким суб’єктом декларування;

3) декларація після звільнення – декларація, яка подається відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700 з 00 годин 00 хвилин 1 січня до 00 годин 00 хвилин 1 квітня року, наступного за звітним роком, у якому було припинено діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а» та «в» п. 2 ч. ст. 3 Закону № 1700. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація;

4) декларація кандидата на посаду – декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. ст. 45 Закону № 1700до призначення або обрання особи на посаду. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади, якщо інше не передбачено законодавством.

Ще одна особливість стосується осіб, які подають в установленому Законом № 1700 порядку декларацію за минулий рік у разі входження до складу конкурсної або дисциплінарної комісії, утвореної відповідно до законів про державну службу чи службу в органах місцевого самоврядування або інших законів України. Такі особи повинні подати декларацію кандидата на посаду протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідної комісії.

Рекомендації для обранців

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 8 Закону України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад»2 на депутатів місцевих рад поширюється дія Закону № 1700.

2 Закон № 93.

Депутати місцевих рад зобов’язані щороку до 1 квітня подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік відповідно до Закону № 1700, а також дотримуватися інших вимог фінансового контролю, передбачених зазначеним Законом № 1700.

Частиною 2 ст. 4 Закону № 93 передбачено, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700 особи, зазначені у п. 1, пп. «а» і «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону (а це, зокрема, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови), які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700 особи, зазначені у п. 1, пп. «а» і «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону (а це, зокрема, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови), які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані до 1 квітня наступного року після припинення діяльності подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Отже, депутати сільської, міської, районної, обласної ради, повноваження яких закінчуються в день відкриття першої сесії ради нового скликання, зобов’язані подати:

- не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення повноважень депутата місцевої ради декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями (тип декларації – декларація перед звільненням, звітний період – з 01.01.2020 р. по день припинення повноважень депутата);

- до 1 квітня наступного року після припинення повноважень депутата міської ради подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік (тип декларації – щорічна декларація, звітний період – 2020 рік).

Рекомендації для посадових осіб

Відповідно до ст. 13 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»4 посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом № 1700.

4 Закон № 2493.

Відповідні норми ми згадали на початку статті, водночас ще раз зазначимо, що згідно з наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 12.12.2019 № 168/19:

— декларація перед звільненням – декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у пп. «а», «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700. Така декларація має охоплювати період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та має містити інформацію станом на останній день такого періоду. Останнім днем такого періоду є день припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у пп. «а», «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700. Під раніше поданими деклараціями розуміються декларації, що були подані до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

 декларація після звільнення – декларація, яка подається відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700 до 00 годин 00 хвилин 1 квітня року, наступного за звітним роком, у якому було припинено діяльність, пов’язану з виконанням функцій місцевого самоврядування. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року. Інформація про місце роботи (проходження служби) та займану посаду суб’єкта декларування у такій декларації зазначається відповідно до місця роботи (проходження служби) та займаної посади, перебування (проходження) на яких зумовили обов’язок подання такої декларації.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь