A A A K K K
для людей із порушенням зору
Привітненська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Локачинської громади

Щодо запобігання поширення природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів

Дата: 19.03.2020 15:45
Кількість переглядів: 1005

На виконання листа ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» від 16.03.2020р. №573 Горохівський  міжрайонний відділ ДУ «ВОЛИНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» інформує:

 

Природні умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій,  що передаються через укуси кліщів. На сьогодні  в області нараховується понад 40 ензоотичних територій по кліщовому вірусному енцефаліту та близько 130 - по лаймбореліозу.

 Протягом останніх 5 років в Україні зареєстровано 20 випадків кліщового вірусного енцефаліту, з них 15 на території Волинської області, що становить 75% від усіх випадків.  Активно діючий природний осередок області - це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території  Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

На відміну від кліщового енцефаліту, де  в основному, спостерігаються поодинокі випадки захворювання, епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів в Україні, та Волинській області зокрема, є неблагополучною і з кожним роком ускладнюється. Кількість заражених хворобою Лайма за останні 5 років  зросла у 3 рази (з 20 випадків в 2015р. до 59 випадків в 2019р.). Хвороба реєструється у всіх районах та містах області. За результатами проведенного аналізу за 2019 рік: у 65% осіб захворювання виникали після перебування на території лісових масивів та парків,  35% пов’язані з роботою на присадибних ділянках.  

На основі  епідеміологічного та епізоотологічного  прогнозів, весняний пік активності кліщів щороку очікується в квітні – травні. Проте, аномально тепла зима в цьому році сприятливо вплинула на розмноження кліщів, а тепла погода і висока вологість посприяли їх активності уже в березні. За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом минулого тижня (з 9.03 по 13.03) звернулось 4 особи, в тому числі 1 дитина. Але  як свідчать дані статистичних досліджень, тільки 1 з 10 людей звертається за медичною допомогою.

Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи проводиться моніторинг за розповсюдженням кліщів та їх лабораторні дослідження по всій адміністративній території області. Щорічно збирається та досліджується від 8 до 10 тисяч кліщів, до 3% виявляється з позитивними знахідками.  При мікроскопічному дослідженні кліщів, знятих з людей, борелії виявляються у  35-40%.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь